O Firmie – Polskie sery zagrodowe od „Dziedzica”

Kim jesteśmy

Polskie sery zagrodowe produkujemy od 2015 roku. Nasze sery powstają z najlepszego mleka krowiego, a tajemnicą ich smaku są tradycyjne metody wytwarzania. Sery Sandomierskie to najlepsze sery długodojrzewające w Polsce. W naszej Serowarni wytwarzamy 14 rodzajów sera, a każdy z nich ma określony czas leżakowania.

W naszej Serowarni przyjmujemy zorganizowane grupy turystyczne. Dysponujemy dużym parkingiem na autokary jak i salą degustacyjną, która pomieści 50 osób. Prowadzimy kursy serowarskie. Zapraszamy do kontaktu: serydziedzic@o2.pl

Od 1 maja zapraszamy do naszego nowego punktu na trasie Sandomierz – Warszawa w miejscowości Jakubowice. Oprócz serów z naszej Serowarni znajdziecie sery z całego świata, wina z regionalnych winnic, a także inne produktu regionalne.

Zapraszamy do Serowarni w Drygulcu. Tu będziecie mogli spróbować wielu dań z wykorzystaniem naszych serów.

Wiersz Serowy

Nie bądź skwaszony Gościu miły,
przy winie, serach nabieraj siły
a sandomierska ta okolica
słońcem rozjaśni smętne Twe lica.
Wyśpij się smacznie, zjedz eko-zdrowo,
wtedy poczujesz się koncertowo,
wiatr porwie wszystkie smuteczki Twoje
i będziesz gotów na życia znoje.

ZWIEDZANIE I DEGUSTACJA

Wycieczki autokarowe

Wycieczki autokarowe

Podczas zwiedzania serowarni dzielimy się naszą wiedzą serowarską. Opowiadamy jak powstają sery, jak zrobić sery wysokiej jakości oraz jak dobierać sery do potraw i łączyć je z winami. Przekazujemy wiele informacji związanych z historią naszego gospodarstwa oraz początkach wytwarzania sera.
Pokażemy Państwu z bliska naszą serowarnię oraz opowiemy jak powstaje ser, zobaczycie serowarnie i jej wyposażenie aby lepiej zrozumieć proces powstawania sera.

Zwiedzanie serowarni połączone z degustacją Serów Sandomierskich oraz lampką wina z Winnicy Sandomierskiej jest możliwe dla grup zorganizowanych (od 2 osób) .

1 DOJAZD

Zapraszamy do odwiedzenia naszej serowarni „Sery Sandomierskie od Dziedzica”, która mieści się na trasie Sandomierz-Ćmielów w miejscowości Drygulec (dysponujemy dużym parkingiem mieszczącym autokar oraz miejscami na kampery). Przyjmujemy turystów indywidualnych, jak i zorganizowane wycieczki.

2 OPOWIADAMY

W serowarni opowiadamy naszą historię, dzielimy się wiedzą jak robimy sery, jak je pielęgnujemy oraz jak dobierać sery do potraw i łączyć je z winami.

3 DEGUSTUJEMY

Degustacja Serów Sandomierskich to 4 rodzaje sera o różnych walorach smakowych i różnym okresie dojrzewania (od świeżych 7-dniowych po roczne), podane z sandomierską konfiturą morelową smakują wybornie, dodatkowo jest możliwość podania lampki wina z Winnicy Sandomierskiej.

4 ZWIEDZAMY

Pokażemy Państwu z bliska naszą serowarnię oraz opowiemy krok po kroku jak powstaje ser, zobaczycie serowarnie i jej wyposażenie aby lepiej zrozumieć proces powstawania sera.

5 ZAKUPY

Aby móc wspominać miło spędzony czas w naszej serowarni prowadzimy sklepik naszych produktów regionalnych, które można zabrać ze sobą do domu.

 

Zapraszamy do wcześniejszego kontaktu: serydziedzic@o2.pl

Cennik:

  • Zwiedzanie serowarni (ok 30min) – 10zł za osobę
  • Degustacja serów (4 rodzaje sera, konfitura morelowa sandomierska) – 25zł za osobę
  • Zwiedzanie serowarni + degustacja serów (4 rodzaje sera, konfitura morelowa sandomierska) – 40zł za osobę
  • Zwiedzanie serowarni + deska Serów Sandomierskich (4 rodzaje sera, konfitura morelowa sandomierska) + lampka wina z Winnicy Sandomierskiej (50 ml wina) – (ok 1h)- 50zł za osobę

ZDOBYWANIE WIEDZY I DOŚWIADCZENIA W ZAWODZIE

Kursy serowarskie

Warsztaty serowarskie

Dla tych którzy chcą mocniej zgłębić procesy technologiczne przy produkcji serów prowadzimy płatne szkolenia serowarskie indywidualne oraz dla grup 2-osobowych, oraz dzieci w grupie do 16-osób. Zgłoszenie na kursy proszę kierować mailem: serydziedzic@o2.pl

Podczas szkolenia nauczysz się wytwarzać sery ze świeżego, pełnowartościowego mleka prosto od krowy. Wykonane przez siebie wyroby zabierzesz ze sobą do domu.

Warsztaty serowarskie są idealne dla pasjonatów kulinarnych oraz amatorów domowych wyrobów, którzy dla własnej satysfakcji i zdrowia chcą wzbogacić swoją kulinarną wiedzę. Wyrób serów w domowych warunkach bez wszechobecnej, zbędnej chemii jest umiejętnością nietuzinkową, wywołującą podziw i zachwyt w gronie najbliższych!

Warsztaty dla dzieci prowadzi SEROWAR ŻUŁAWSKI- Krzysztof Jaworski

Adres:

  • Drygulec 3, 27-532 Wojciechowice

Odległości:

  • Ćmielów: 5km, Sandomierz: 25km

Cennik kursów:

  • Osoba dorosła – 600zł
  • Dzieci – 100zł

Udogodnienia:

  • Parking: tak
  • Ubranie ochronne: tak
  • Obiad: tak (dotyczy kursu dla dorosłych)
  • Kawa, herbata: tak

WYMARZONE MIEJSCE DO WYPOCZYNKU

Noclegi

Campery

Nasza serowarnia przyjmuje campery w wyznaczonym do tego miejscu. Byłoby nam bardzo miło gdybyście zamówili na wieczór deskę serów wraz z regionalnym winem z Winnicy Sandomierskiej.

Cennik:

Za miejsce postojowe – 50zł