Sery Sandomierskie
Każdego dnia dokładamy wszelkich starań aby przygotować dla Państwa pyszne dojrzewające sery sandomierskie podpuszczkowe-krowie. Nasze sery nie zawierają konserwantów.
Sery wyprodukowane przez Mariusza dostarczane są dzieciom Monice i Marcelemu właścicielom „Winnicy Sandomierskiej” i tu właśnie przy winie mogą je Państwo degustować i kupić.
Ser Hrabianka
Dojrzewanie: ~5 tygodni.
Smak: Maślano – orzechowy.
Gramatura: 250g – 450g.
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Kozieradka, kminek, czarnuszka.
Dojrzały Ser Sandomierski Hrabianka ma charakterystyczny, bardzo przyjemny maślano-orzechowy smak. Ze względu na swój interesujący smak jest idealnym dodatkiem do degustacji win, ponieważ wspaniale podkreśla ich bukiet.
Ser Jaśniepanka
Dojrzewanie: ~1-7 dni.
Smak: Lekko słony, ze śmietankową nutą.
Gramatura: 300g – 600g
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Kozieradka, kminek, czarnuszka.
Ze względu na swoje walory smakowe i konsystencję jest idealny jako dodatek do sałatek. Można go wykorzystać do komponowania desek serowych, a także jako składnik farszu, który nada wyjątkowego charakteru całemu daniu.
Ser Panicz
Dojrzewanie: ~12 tygodni.
Smak: Farmerski z maślaną nutą.
Gramatura: 250g – 3000g.
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Brak.
Ser Sandomierski Panicz (Parmezanek) jest serem twardym, doskonale nadającym się do wykorzystania na deskę serów. Będzie także idealnym dodatkiem do wina. Można go wykorzystywać również do starcia npp. do makaronów.
Ser Królewicz
Dojrzewanie: ~12 tygodni.
Smak: Winny.
Gramatura: 240g – 2900g.
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Brak.
Z dodatkiem wytrawnego czerwonego wina Sandomirius, z Winnicy Sandomierskiej, które nadaje mu charakterystycznego lekko winnego smaku
Ser Zawisza Czarny
Dojrzewanie: ~12 tygodni.
Smak: Oryginalny, niepowtarzalny.
Gramatura: 240g – 2900g.
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Brak.
Ser Sandomierski „Zawisza Czarny” jest serem twardym. Idealnie nadaje się do komponowania desek serów.
Ser Krzemień Pasiasty
Dojrzewanie: ~12 tygodni.
Smak: Oryginalny, niepowtarzalny.
Gramatura: 250g.
Typ: Ser zagrodowy, dojrzewający, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Popiół drzewny.
Jest to połączenie polskiego sera „Zawiszy Czarnego” z serem „Panicz„.
Ser z Piwem
Typ: Ser zagrodowy, ser podpuszczkowy.
Dojrzewanie: > 12 tygodni.
Smak: Farmerski z maślaną nutą.:
Gramatura: 240 – 2900g.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Piwo porter.
Polski ser zgrodowy „Ser z piwem” (piwem maziany) to ser powstający ze świeżego mleka od krów karmionych w naturalny sposób, Ser Sandomierski z piwem ma charakterystyczny farmerski smak ze słoną maślaną nutą.
Fetka Sandomierska
Długość zasolenia: 36 godzin.
Smak: Słony, ze śmietankową nutą.
Gramatura: 290g – 310g.
Typ: Ser zagrodowy, podpuszczkowy.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Brak / Zioła włoskie.
Ser Fetka Sandomierska jest produktem charakterystycznym – słona doskonale komponuje się z warzywami, oliwą oraz owocami morza. Można ją zapiekać, dodawać do farszów oraz podawać do sałatek czy przekąsek.
Deska Serów na Wynos
Typ: Ser zagrodowy, ser podpuszczkowy.
Zestaw:
- Panicz naturalny
- Zawisza czarny
- Królewicz z czerwonym winem
- Panicz z kozieradką
- Krzemień pasiasty / Ser z piwem
Gramatura: 400g.
Dodatki: Brak.
Konserwanty: Brak.
Krówki z serem Emilgrana
Smak: Krówkowy. Lekko serowy.
Gramatura: 90g – 3000g.
Typ: Cukierek mleczny.
Konserwanty: Brak.
Dodatki: Ser Emilgrana.
Klasyczny cukierek mleczny (zwany krówką mleczną), ręcznie zawijana z dodatkiem polskiego sera Emilgrana.