Nowość w naszej ofercie. Ser Sandomierski Zawisza Czarny
Zawisza Czarny to ser o wyjątkowo głębokim bukiecie smakowym. Wytwarzany jest według naszej receptury z najwyższej jakości świeżego mleka krów, które karmione są wyłącznie naturalne. Po wstępnej obróbce mleka, czyli nieznacznym podgrzaniu go w celu usunięcia z niego niepożądanych bakterii, dodajemy do niego podpuszczkę. Użycie naturalnego enzymu do przygotowywania skrzepu pozwala nam kontrolować końcową jakość sera, co nie jest możliwe w przypadku stosowania sztucznych substancji. Po odsączeniu serwatki i sprasowaniu sera w bloki umieszczane są one w solance, gdzie ich smak jest dodatkowo wzbogacany. Po kąpieli w solance sery trafiają na 12 tygodni do dojrzewalni, w której panują kontrolowane warunki, aby wydobyć z nich pożądany smak i aromat. Zawisza Czarny jest serem twardym. Idealnie nadaje się do komponowania desek serów. Nie tylko doskonale smakuje w połączeniu z winem i piwem, ale również wspaniale się prezentuje. Jego bloki pokrywane są bowiem czarnym woskiem, który przede wszystkim zabezpiecza ser przed wysychaniem i utratą niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również nadaje im eleganckiego, intrygującego wyglądu.